11 Ekim 2017 Çarşamba

Zorunlu Ekipmanlar

Araç muayene işlemleri öncesinde, araçların türlerine ve sınıflarına göre, belirli zorunlu ekipmanlar bulundurulması gerekmektedir. Belirtilecek olan bu zorunlu ekipmanlar, motorlu taşıtların muayene işlemlerinden geçmesi için zorunlu olarak tutulan gereksinimlerdendir.

Söz konusu bu muayene sırasında beklenen zorunlu ekipmanlar, araçların türlerine göre değişkenlik gösterir ve şu şekilde sıralanır:

İlk yardım çantası, traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet araçları haricindeki tüm motorlu araçlarda yer almak zorundadır ve ilk yardım çantası içeriği, eksiksiz olarak şu şekilde hazırlanmalıdır:

10cm x 10cm boyutunda ve 50 adetten oluşan 1 kutu hidrofil gaz steril

2 adet ve her biri 10cm x 3.5cm boyutunda büyük boy sargı bezi

1 adet 50ml kapasitesinde antiseptik solüsyon

3 adet üçgen sargı

1 adet ve (2cm x 5cm) ebat flaster bant

Paslanmaz çelik malzemeden yapılmış 1 adet küçük boy makas

En az 10 adet çengelli iğne

En az 10 adet yara bandı

1 adet esmark bandajı

1 adet ve minimum 50 cm örgülü tekstil malzemeden yapılan turnike

1 adet alüminyum yanık örtüsü

En az 2 çiftten oluşan tıbbi eldiven

1 adet ve pil yedekleri bulunan el feneri

Yangın söndürme tüpleri, her motorlu araç için zorunludur ve her araç için farklı boyutlarda ve özelliklerde bulundurulmalıdır. Araçlara göre yangın söndürme tüpü özellikleri, şu şekilde olmalıdır:

Binek araçlar için zorunlu 1 adet ve 1 kg yangın söndürme tüpü

Yolcu sayısı 26 kişiye kadar ulaşan otobüsler için 2 adet ve 2 kg kapasiteli yangın söndürme tüpü

Azami ağırlığı 12 ton ağırlığının gerisinde kalan kamyonlar için 1 adet ve 4 kg kapasiteli yangın söndürme tüpü

Tehlikeli madde taşıyan araçta en az 2 adet ve her ikisi de 6 kg kapasitesinde yangın söndürme tüpü

Motosikletler ve motorlu bisikletler haricindeki diğer motorlu taşıtlar için 2 adet üçgen reflektör

Lastik tekerleğe sahip traktör ve motosikletler dışındaki tüm araçlar ve bütün römorklar (tarım orman römorkları dahil), her daim kullanılabilir durumda olan stepne bulundurmak durumundadır.

Lastik tamir kiti bulunan, runfled lastikli veyahut orijinal halinde stepne bulunmayan araçlar için, stepne bulundurma koşulu aranmamaktadır.

Bu zorunlu ekipmanlardan farklı olarak, çeşitli özel motorlu araç sınıfları için, muayene öncesinde bulunması gereken farklı ekipmanlar yer almaktadır. Söz konusu olan bu ekipmanlar ve gereksinim duyulan araçlar ise şu şekildedir:

Kamyon ve çekici araçları için E veyahut e onaylı 1 adet engel işareti

Otobüsler için en az 1 adet E veyahut e onaylı Engel işareti, güvenlik çıkış amacı ile kullanılacak pencerelerin her bir yanında en az 1 adet cam kırma çekici

Traktör için 1 adet uyarı lambası (Sarı ışıklı, dönerli, flaşör destekli ve yanıp sönen)

Şehirlerarası yolcu ve/veya yük taşımacılığı yapma amacı ile kullanılan otobüs, kamyon ve çekici araçları için her daim kullanımda olan takograf

Traktör römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklar ve kamyonlar için E veyahut e onaylı, römork ile uygun boyutlarda ve gerekli olacak adette arka işaret levhası

Azami hızları 30 km/s seviyesinin altında kalan Traktör römorkları için 1 adet, E veyahut e onaylı üçgen şeklinde arka işaret levhası

Karayolları Yolcu Taşıma Yönetmeliği uyarınca yetki belgelisi ile yolcu taşıma amacı için kullanılan araçlarda, her 10 yolcu koltuğu için en az 1 adet olmak suretiyle boyun korsesi

Motosiklet ve motorlu bisiklet için koruyucu gözlük ve kask

 

* Bahsi geçen tüm bu zorunlu ekipman listesinden farklı olarak kimi durumlarda farklı sınıf araçların muayenesinde, farklı zorunlu ekipman gereksinimleri de olabilir. Bu durumu göz önünde bulundurunuz.

* Tüm bu zorunlu ekipman gereksinimlerinin karşılanması ile araç muayene işlemi için gerekli noktalara gidilmeden önce; araçların motor havuzu, araç içi ve araç dışı temizliklerinin yapılmış olması ve tehlikeli madde taşıyan araçların, taşıma depolarının boş bir şekilde götürülmesi tavsiye edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder