11 Ekim 2017 Çarşamba

Araç Muayenesinde Zorunlu Belgeler

Araç muayenesinin tamamlanması için aşağıda yer alan belgelerin eksiksiz ve hatasız yanında bulunması gerekmektedir. Belgelerin tamamına sahip olmayan araçların muayene işlemi tamamlanamaz.

Tüm araçlar için;

Ruhsat: (TrafikTescil Belgesi ve/veya Motorlu Araç Trafik Belgesi) :Aracınızın ruhsatı muayene sırasında kesinlikle yanınızda bulunmalıdır. Ruhsatın iç yüzünde “muayene onayı” kısmı bulunuyorsa, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna bağlı odalardan EK-1 belgesi (Trafik Tescil müracaat ve işlem formu) almanız, araç bilgilerinin üzerinde eksiksiz olarak doldurmanız ve muayeneye gelirken bu belgeyi de yanınızda yetirmeniz gerekmektedir.

Satış ve devirlerde, Tescil Belgesi noter tarafından alınmış ve onaylı olması gerekmektedir. “EK-44 Araç Tesciline İlişkin Geçici Belge” tarihi geçmemiş olacak şekilde yanınızda yer alması gerekmektedir.

Trafik Sigortası: muayene öncesinde trafik sigortasının yapılmış olmasına dikkat edin. Tarihi geçmiş sigortaların yenilenmesi ve sonrasında muayene işlemine gelinmesi önemlidir. Tarihi geçmemiş mali sorumluluk akit belgesi olarak adlandırılan “Trafik Sigortası” insan taşıma amacıyla kullanılmayan römorklar hariç tüm araçlarda bulunmak zorundadır. İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken aracın sigortası kapsamına dahildir ekstra akit belgesi talep edilmez.

Vergi Borcu sorgulaması: TÜVTURK istasyonlarında, motorlu taşıt vergisine tabi olmayan resmi araçlar, traktörler ve römorklar da dahil olmak üzere tüm motorlu ve motorsuz araçların gerçek zamanlı borç sorgusu yapılır. Muayene işlemlerinin başlaması için aracın vergi borcu, trafik para cezası ve OGS kaçak geçiş bulunmaması gerekir. İstasyonda yapılan sorgulamada aracınıza ait vergi borcu, trafik ve OGS geçiş cezası çıkması halinde muayene işlemleriniz başlatılmaz;

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi websitesi adresinden,

Gerçek zamanlı çalışan en yakın vergi dairesinden ödeme ve borç kontrollerinizi yaparak muayeneye gelebilirsiniz.

Gerçek zamanlı çalışmayan vergi dairelerine bağlı borç görünme durumları ile diğer borçlu durumlar için “Fenni Muayene İzin Belgesi” istenemktedir.

Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması:01 Ocak 2010 tarihinden itibaren Ağır Kusur olarak kabul edilir. Bu nedenle muayeneye gelmeden önce egzoz gazı emisyon geçerlilik tarihini kontrol etmelisiniz. Bu hizmet araç muayene istasyonlarından da alınabilir.

Muayeneye getireceğiniz araç size ait değil ise bu konudaki esasları kontrol ederek kurallara uygun hale getirmelisiniz.

T.C Kimlik no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuz yanınızda bulunması gerekir.

Üzerinde tadilat yapılan ve tadilat sonrası özel muayenesi yapılacak araçlar için yukarıdaki belgelere ek olarak:

Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları

Şöförler Cemiyetin’den alınan EK-1 Belgesi

Önemli Not: Yukarıda belirtilen tüm belgelerin asılları getirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder